Mákosguba-torta

Az, hogy mákosguba lesz-e Karácsonykor, nem is volt kérdés.Inkább az, hogy milyen mákosguba. Az Anyuci-féle tojáshabos tetejű gubával nemigen tudja semmi a versenyt felvenni. A Vidék Íze újságban még 2 hónapja találtam ezt a gubareceptet és elmentettem a kedvencekbe, mondván, jó lesz Karácsonyra.Megcsinálram,jó lett.
Hozzávalók:
6 kifli ( nálunk a jól bevált görög laposkenyér helyettesítette)
20 dkg darált mák
5 ek. porcukor
2 alma lereszelve
1+4dl tej
3+2 ek. kristálycukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 ek. vanília aroma

Elkészítés:
1. 1 dl tejet forraljunk fel 2 ek. kristálycukorral és a vanilia aromával és locsoljuk le vele a kenyér/kiflidarabkákat.
2.A darált mákot keverjük ki a porcukorral és a reszelt almával és keverjük össze a kiflikkel.
3.Kivajazott kapcsos tortaformába nyomkodjuk a mákos kiflimasszát. Tetejére a 4 dl tejből, 3 ek. cukorból és 1csomag pudingporból főzött vaniliás pudingot öntsük.
4.Ha teljesen kihűlt, kapcsoljuk ki a tortaformát,és mint egy tortát, szeleteljük fel a gubát.
Az eredeti recept szerint tejszínhab és narancskarikák dukálnak a tetejére. Lehet ezt még tovább fokozni, de így is nagyszerű lezárása volt a Szenteste halas menüjének.

Megjegyzések