Saturday, 12 November 2011

Máktorta

Az én Drágám már a szülinapjára is máktortát rendelt. Sajnos nem kapott. Mert nekem Croquembouche-t kellett inkább sütni. Ami tudjuk, hogy végződött. Nem érte el a kellő sikert-legalábbis nálam. Akkor megfogadtam, hogy a 6 éves évfordulónkra máktorta lesz, ha törik, ha szakad. Ez az én uram kedvenc tortája, gyerekkora óta majdnem minden szülinapján ez volt a torta.Úgyhogy tegnap gyorsan írtam egy emailt Anyósomnak, hogy SOS kellene a máktorta receptje. Jött is a recept azonnal. Ezúton is köszönöm Edit néninek, remélem tetszik a végeredmény.:) Nekünk tetszett!


Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:

A tésztához:
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 ek. liszt
6 tojás

A krémhez:
2 cs. főzős vaníliás pudingpor
8 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj v. margarin

Elkészítés:
1. A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
2. A 6 tojás sárgáját habosra, a fehérjét kemény habbá verjük.
3. A felvert tojáshabba beleforgatjuk a sárgáját majd a száraz anyagokat és kivajazott-kilisztezett tortaformába simítjuk a masszát.
4. 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
5. 2 csomag vaníliás pudingport 8 dl tejben felfőzünk. Amikor kicsit kihűlt, hozzákeverjük a vajat/margarint és a cukrot.
6. Amikor a torta kihűlt, félbe vagy háromba vágjuk és megtöltjük a krémmel, a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele. Csokidarával vagy ezüst gyönggyel, esetleg mákkal díszítjük.



4 comments:

  1. húúú, ez a torta nagyon szép, és egyszerű elkészíteni, asszem kedvenc:))

    ReplyDelete
  2. Ha szereted a mákot, akkor biztosan kedvenc lesz. És nagyon sokat meg lehet belőle egyszerre enni :))

    ReplyDelete
  3. Szia!Máktortát kerestem mert a párom nagy kedvence.Meg is találtam ezt a remek receptet,egy problémám van csak,mindent a recept szerint csinálok a tészta közepe mégis folyós marad.Már többször próbáltam mégis mindig ilyen az eredmény!Az íze tökéletes csak szeretném ezt kiküszöbölni,ha tudnál segíteni.Hőlégkeveréssel sütöd?Vagy hagyjam bent hosszabb ideig?Válaszod előre is köszönöm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedves Szilvi!!Én is sokszor megsütöttem ( villanysütőm van), de sose lett folyós a közepe. Annyit tudok tanácsolni, hogy tűpróbával ellenőrizd a torta közepét a sütési idő letelte után,és hagyd tovább, ha még nem sült meg. Ha elkezdeni barnulni a teteje, fedd le alufóliával és úgy süsd készre!!!!Remélem legközelebb tökéletes lesz :)

      Delete