Tuesday, 23 October 2012

Svéd mandulatorta


Második próbálkozásom volt ez az Ikeás svéd mandulatorta reprodukálására. Az első olyannyira lett rossz, hogy szószerint a kukában végezte. Akkor még nem tudtam tojásos-keményítős krémet csinálni.Olyan szépen berántottásodott, hogy maximum pirítós kenyérrel lehetett volna tálalni.
A mostani lényegesen jobban sikerült.Ha követem Emőke receptjét tisztességesen és héjas mandulát darálok le, nem pedig szeletelt mandulát, és a muscovado cukrot sem világosbarna nádcukorral helyettesítem, akkor valóban ikeás lett volna a tésztája és pont olyan lett volna. Viszont a krémje nagyon jó,és betöltve azért egészen olyan lett. Köszönöm a kiváló receptet Emőke, még dolgozni fogok rajta, hogy nekem is tökéletesre sikerüljön:)

Hozzávalók:
(24 cm-es kapcsos tortaformához)

A tésztához:
4 tojásfehérje
120 gr nádcukor (muscovado)
250 gr héjas mandula ledarálva
50 gr héjas mandula félig ledarálva

A krémhez:
4 tojássárgája
30 gr keményítő
2 dl tej
200 gr vaj felkockázva
100 gr porcukor
1 tk. vanília esszencia

A tetejére:
50 gr szeletelt mandula

Egyéb:
24 cm-es kapcsos tortaforma
sütőpapír


Elkészítés:

 A krém elkészítése:
1. A tojásokat a cukorral, a vaníliával, keményítővel és pici tejjel habosra, simára keverjük.
2. A tejet felforraljuk majd félrehúzzuk.
3. Folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojásos keveréket és visszatesszük a tűzre.
4. Kézi habverővel kevergetve kis lángon addig főzzük,míg puding-sűrűségű nem lesz. ( kb. 2-3 perc)
5. Ha kész, azonnal hozzádolgozzuk a vajat, csomómentesre keverjük.
6. Hideg vízzel vagy jéggel teli lábasba állítjuk a krémet, hogy minél hamarabb lehűljön.

A tészta elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát és a darált cukrot.
3. Sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk a massza felét és 15-20 perc alatt készre sütjük.
4. Hasonlóképp járunk el a tészta másik felével is.

A torta összeállítása:
1. A kihűlt tésztalapokat betöltjük a krémmel, majd az oldalát és a tetejét is bevonjuk vele.
2. Szeletelt mandulával megszórjuk a tortát, néhány órára hűtőbe tesszük.



5 comments:

  1. :) Persze dolgozzál rajta nyugodtan, én vhogy most megelégedtem az eredménnyel :), sztm sose lesz teljesen olyan, mint az igazi. :/
    Egyébként korábban én is kidobtam a kukába a próbálkozásokat, örültem mikor Judit feltette, mert ő is összenézett x receptet + cukrászokkal kisérletezte ki. :)
    Hajrá! :) Várom a többi ikeás tortát. :D

    ReplyDelete
  2. Pont két napja jártunk az IKEAban és nem maradt el a nálam hagyománynak számító mandulatorta elfogyasztása sem ;) Nekem is eszembe jutott,hogy kellene már otthon kreálni valami hasonlót, úgyhogy most nagyban megkönnyítetted a dolgomat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sok sikert, de mindenképp héjas mandulával és muscovado cukorral csináld, szerintem az hiányzott nekem is, hogy tökéletes legyen!

      Delete
  3. Csudafinomnak néz ki! Nem ismerem az Ikeás finomságokat, de a tojásos krémeket szeretem és a mandulát is... Nyamm-nyamm. Kérek!:))

    ReplyDelete