Saturday, 20 October 2012

Szabolcsi almás máktorta, az Ország tortája...és az enyém

Tegnap volt az én drága Z-m szülinapja. Valami nagyon-nagyon különleges tortát szerettem volna neki. A tavalyi katasztrofális szülinapi Croquembouche után azonban akkor megfogadtam: idén valami egyszerűt!Könyörgött a máktortáért,mert az a kedvence, de úgy voltam vele, nehogy már a szülinapjára is egy olyan tortát kapjon, amit hétköznap,ünnep nélkül is megsütök...Amikor otthon voltunk és megláttam Kecskeméten valamelyik cukrászdában az Ország tortáját, na akkor tudtam, hogy EZ lesz idén Z szülinapi tortája. Nem csalódtam!És nem csak a tortában nem, most kivételesen magamban sem :) Hatalmas meló volt, majd 4 órám ment rá, de megérte!!Mind a kinézetével,mind az ízével elégedett  vagyok!Nyilván vannak ennél szebb Országtorták,de Z-nek biztos ez a legszebb :)

Az eredeti recept háziasszonybarát átdolgozását Ékes Andinak köszönöm:)


Hozzávalók egy kis alakú, szögletes tortához:

A tésztához:
6 tojásfehérje
6 ek. cukor
pici só
mokkáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
18 dkg darált mák
2 ek. az almás töltelékből
6 dkg édes morzsa (nálam keksz, de lehet babapiskóta is)

Az almás töltelékhez:
80 dkg nyári alma
fél citrom leve
egy kiskanál őrölt fahéj
diónyi vaj
5 dkg cukor

A vaníliakrémhez:
6 tojássárgája
7 ek. cukor
2 kiskanál vanília esszencia
6 dl tej
7 dkg étkezési keményítő (cornflour)
4 dl tejszín (magas zsírtartalmú)


Elkészítés:
Először a krémet és az almatölteléket készítjük el,mert mindkettőnek ki kell hűlnie.

Vaníliakrém elkészítése:
1.A tojássárgákat a cukorral, vanília esszenciával, pici tejjel és a keményítővel habosra, fehéredésig keverjük. 
2. A maradék tejet felforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről.
3. A forró tejhez lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojássárgás masszát és visszatesszük a tűzre.
4. Puding-sűrűségűre főzzük. A keményítő nagyon gyorsan dolgozik, ez mindössze 2-3 perc.
5. Hideg vízzel vagy jéggel teli lábasba tesszük a krémet, hogy minél hamarabb kihűljön.
6. Ha kihűlt, robotgéppel átdolgozzuk simára.
7. A tejszínt kemény habbá verjük és szilikonos lapáttal beleforgatjuk a krémbe.
Felhasználásig hűtőbe tesszük a krémet.

Személyes véleményem erről a krémről az, hogy a legeslegfinomabb krém amit valaha ettem!Könnyű, nem csömör, nagyon jó az állaga, ideális lehet cupcake-ekhez is, de én ezentúl tuti minden tortát ezzel a krémmel töltök be!


Az almás töltelék elkészítése:
1. Az almát megpucoljuk, kivesszük a csumáját. Ezután kell, hogy legyen 80 dkg almánk.
2. Lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citromot.
3. Diónyi vajat hevítünk egy nagy serpenyőben és ezen kezdjük párolni az almát. 
4. Addig pároljuk, amíg az összes lé el nem fő alóla.
Ha kész, ezt is félre tesszük hűlni.


A tészta elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük  175 fokra. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk  a többi hozzávalót:a darált mákot,a cukrot, a fahéjat, a sót, a citromhéjat, az almás tölteléket és a darált kekszet/babapiskótát.
3. A tészta 2/3-át ráöntjük a sütőpapírral bélelt tepsire és szilikonos keverőlapát, habkártya segítségével egyenletesen eligazgatjuk. 
4. 10-12 perc alatt megsütjük . Mikor a tészta széle már barnul, kivehetjük a sütőből.
5. Újra terítsünk sütőpapírt a tepsire és a tészta maradék 1/3-át a tepsi felén oszlassuk el. Hasonlóképp járjunk el.
6. Ha kihűlt a tészta, óvatosan fejtsük róla le a sütőpapírt, egy vizes ruhával vagy szivaccsal kenjük meg a tészta alját, így könnyebben le tudjuk húzni a papírt.
7. Az első adag tésztát vágjuk 4 egyenlő részre, a második adagot pedig 2-re és meg is van a 6 lap. 
Nem maradt más hátra,mint összeállítani a tortánkat.


A torta összeállítása:
Jó szolgálatot tett volna egy szögletes, pontosan ekkora méretű kapcsos tortaforma, amibe beleigazgathattam volna a sok tésztát meg a sok tölteléket, de jelentem, tortaforma nélkül is összeállítható a torta. Nekem picit vastagak lettek a rétegek,mert 1-1 centit a tészta minden oldaláról levágtam. ( megbarnult, betöredezett, előfordul az ilyen.)

Tehát a tortát a következőképp állítjuk össze:
Alulra kerül az 1. lap. Erre kenjük  a vaníliás krém kb. 1/4-ét. Erre jön a 2. lap. Erre kenjük az almás töltelék felét, majd a 3. mákos lap. Ismét a vaníliás krém 1/4-e, majd a 4. mákos lap. Erre jön az almatöltelék másik fele, majd az 5. mákos lap, 1/4 rész vaníliakrém , a 6. mákos lap és végül a torta tetejét és az oldalát is bevonjuk a vaníliakrémmel.

Díszítés:
Nekem maradt egy kicsi az almás töltelékből, abból raktam ki a szélét, a közepét sűrűn, az oldalát pedig ritkábban megszórtam darált mákkal.
Az eredeti recept szerint a torta oldalainak alsó 2,5-3 cm-ét szórja meg mákkal, a tetejét pedig párolt almaszeletekkel díszíti, aminek a belső élét mártja darált mákba és krémstuffokat is tesz a tetejére.




4 comments:

  1. Szerintem nagyon szép lett! Boldog szülinapot az ünnepeltnek!:)

    ReplyDelete
  2. Szofi, hány cm-es ennek a tortának az oldala, ha netán úgy döntenék, hogy megsütöm?!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ildi, én úgy sütöttem, hogy egy gáztepsiben megsütöttem egy lapot és azt 4-be vágtam. Most méregettem a gáztepsit, kb. 18x23 cm-es a téglalap!Szerintem kör alakún is jól nézhet ki, kb. 18-20 centis formában!!!!

      Delete
    2. Bocsánat, 1 tortalap a 18X23-as, nem az egész gáztepsi :)

      Delete