Tuesday, 27 November 2012

Expressz sajtos és csokis croissant

Kacérkodom egy ideje a croissant gondolatával. De az a sok macera, nyújtjuk-hajtjuk, nyújtjuk-hajtjuk, órákon keresztül.Nekem nincs időm se meg türelmem se ilyenekhez,ha croissant kell, akkor azonnal!Ilyenkor rendszerint átcsattogok a teszkóba, ahol isteni finom csokis és mandulás croissant árulnak. Vagyis árultak eddig, mert számomra ezzel a bolti croissant-nak leáldoztak. Imába foglalom Limara nevét, aki ezzel a tökéletes expressz croissant-nal bearanyozta a mai napomat.
Kb. 2 óra alatt megvan az egész, nyújtással-hajtással, kelesztéssel együtt. Én most vegyesen készítettem, lett sima, sajtos és csokis. Próba adag volt, ebből a mennyiségből 8 croissant lett. Duplázzunk, triplázzunk nyugodtan!


Hozzávalók:
8 db croissant-hoz

35 dkg liszt
70 gr natúr joghurt
1 dl tej
fél kk. só
2-3 ek. cukor
1 tojás
2,5 dkg élesztő

125 gr vaj ( fagyasztott)
1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:
étcsoki
sajt


Elkészítés:
1. Legelőször a vajat tegyük be a fagyasztóba!
2. Az élesztőt cukros tejben futtassuk fel.
3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a sót, a maradék cukrot, a tojást, a joghurtot és az élesztős tejet és gyúrjuk össze.
4. Pihentessük hűtőben 1-1,5 órán át.
5.A vajat vegyük ki a fagyasztóból és nagylyukú sajtreszelőn reszeljük le, felhasználásig tegyük vissza a hűtőbe.
6. A tésztát gyúrjuk át, osszuk 8 egyenlő részre. A gombócokat egyenként nyújtsuk kör alakúra.
7. Kezdjük el rétegezni a tésztát és a vajat (osszuk a reszelt vajat 7 részre, a legfelső tésztára már nem kell).
8. Ha kész a tornyunk, nyútsuk 2-3 mm vastag kör alakúra, vágjuk 8 cikkre, töltsük meg csokidarabokkal vagy reszelt sajttal és tekerjük fel őket. Limaránál vannak jó kis fázisfotók is.
9. Kenjük meg tojással őket, a sajtost szórjuk meg reszelt sajttal  és meleg helyen kelesszük duplájára.
10. Toljuk hideg sütőbe és 180 fokon 15-20 perc alatt süssük készre.

Megjegyzés:
Nehezen tettem magam túl rajta, hogy hűtőbe kell tenni az élesztős tésztát, de mivel eddig mindenki imádta, aki kipróbáltam, bíztam Limarában!
Nagyon jó kis croissant!Akár előző este is elkészíthetjük, a feltekert kifliket tegyük tálcára, fóliázzuk le és reggel frissen süssük ki őket!!




5 comments:

  1. Nagyon guszták lettek! Biztos jobb, mint a tescos.:D

    ReplyDelete
  2. It's very effortless to find out any matter on web as compared to books, as I found this article at this site.
    Also visit my blog ... www.yourtobaccosstore.com

    ReplyDelete
  3. I pay a quick visit every day some web sites and sites to read articles, but this blog offers feature based writing.
    Visit my homepage ; erinmore mixture

    ReplyDelete
  4. Hi there colleagues, how is the whole thing, and what you would like to
    say on the topic of this post, in my view its in fact amazing in support of me.
    Feel free to visit my site : university of alabama

    ReplyDelete