Saturday, 3 November 2012

Kelt tészta parádé


Általában, amikor kelt tésztát sütök, akkor 3 napig azt eszünk:) Nem lehet mindig friss élesztőt kapni, amikor sikerül, akkor pedig a 10 dekás csomagot igyekszem felhasználni az utolsó morzsáig. Gyerekkorom óta van valami beteges vonzalmam a friss élesztőhöz, már kiskoromban is imádtam az illatát. Így van ez a mai napig is, mikor megveszem, hazáig szagolgatom.Nyilván ezért is imádom a kelt tésztás sütiket meg sós cuccokat. Tegnap sikerült beszereznem friss élesztőt, le is sütöttem egy adag négysajtos pogácsát. Gondoltam, kitart majd egész hétvégén, ehhez képest felkeltem reggel és hiába kerestem, hogy megegyek 1-2 darabot,mielőtt a reggeli antibiotikumot beveszem, Zé közölte, hogy azt a maradék 20-30 darabot ő reggelire megette,ami a tányérban volt, de ő azt hitte, még van. Hát mondom, én is!!!
Így hát begyúrtam egy adagot a réges-régi Virslis kifli tésztájából és már akkor eldöntöttem, hogy fele édes, fele sós lesz.Íme a végeredmény.


Hozzávalók 
8 db édes kiflihez és kb. 12 darab sós csigához:

500 gr liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
1 dl olaj
1 tk. só

Az édes kiflikhez: fahéjas cukros és cukrozott kakaó (nem Nesquik és bűntársai: keserű kakaópor+kristálycukor)

A sós csigákhoz:
200 gr Philadelphia sajtkrém
3 szál újhagyma
ízlés szerint sajt ( nálam Cheddar)

A tetejére:
1 felvert tojás


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztős tejet és az olajat majd kézzel vagy géppel tésztává gyúrjuk. ( Pici olaj vagy tej még mehet bele, ha túl sűrűnek találjuk.)
3. Meleg helyen megkelesztjük. ( 50 fokos sütőben letakarva kb. 20 perc)
4. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk és kettévesszük. 

Édes kifli elkészítése:
1. A tészta egyik felét kör alakúra nyújtjuk és nyolcfelé osztjuk a tésztát,mintha csak egy pizzát szeletelnénk fel. 8 körcikket kapunk
2. A cikkeket egyenként nagyon vékonyra nyújtjuk, a széles felét megszórjuk a fahéjas/kakaós cukorral és a széles fele felől feltekerjük.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, felvert tojással megkenjük a tetejüket és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
A sütő alsó rácsára tegyünk egy vízzel teli lábast vagy tepsit, így finom puhák lesznek a kiflik. Miután kisültek,még melegen spricceljük meg őket hideg vízzel, ezzel is rásegítve, hogy puhák maradjanak, ha netán nem esszük meg őket azonnal.:)


Sós csiga elkészítése:
1. A tészta másik felét téglalap alakúra nyújtjuk.
2. A töltelékhez a reszelt sajtot, a krémsajtot és a felkarikázott újhagymát aprítógépben összedolgozzuk.
3. A kinyújtott tésztára egyenletesen rákenjük a tölteléket,majd alulról felfelé haladva feltekerjük a tésztát.
4. Kb.1,5 centi vastag csigákat vágunk és szilikonos sütőlapra helyezzük őket, tetejüket megkenjük felvert tojással.
5. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük a csigákat.

Itt is hagyjuk bent a sütőben a vízzel teli tepsit vagy lábast, hogy puhák legyenek a csiguk.



4 comments:

  1. jaj de guszták, igazi szénhidrát parádé:) imádom én is a kelteket és a friss élesztőnek nincs párja. Legtöbbször szárítottat veszek (frisset csak a lengyel boltban adnak), de a szárítottal nem lesz olyan szép, finom a tészta...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi Erika!Igen, én is a lengyeleknél veszem a friss élesztőt, szerencsére felénk minden sarkon van lengyel bolt, egyébként is sűrűn járok oda: tejföl, pudingpor,kakaópor ügyében :)

      Delete
  2. Le lehet fagyasztani a friss élesztőt, aztán szobahőmérsékleten felengedni amikor szükség van rá. Tapasztalat! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszi, kipróbálom ha legközelebb veszek, bár mostanában rákaptam a szárított élesztőre, teljesen jól működik, habár az élő azért mégis más :)

      Delete