Monday, 11 March 2013

Mandulatorta

Ma reggel megint tortát sütöttem, ez volt az első tortám, amit nem honfitársainknak készítettem a ködös Albionban. Lengyel szülinapi bulira rendelte egy nagyon kedves kollegám. Csupa-csupa mandula, kívül-belül, a szerintem legfinomabb tortakrémnek, a Szabolcsi almás máktorta krémjének a felturbózott, mandulás változatával. Remélem a lengyelek is díjazni fogják :)


Hozzávalók:
A tésztához ( 3 db 23 cm átmérőjű piskótakarikát sütünk):
3x2 tojás
3x 40 gr liszt
3x40 gr cukor
3x 10 gr őrölt mandula
3x 10 gr cukrozatlan kakaópor

A krémhez: 
( 2 réteg+az oldalára+a tetejére)
3 tojássárgája
4-5 ek. cukor
1 kk. vanília esszencia
30 gr étkezési keményítő/ kukoricaliszt
3 dl tej
2 dl tejszín
Amaretto likőr vagy mandulaszirup/mandulaaroma ízlés szerint

A bevonáshoz:
kb. 10 dkg pirított, szeletelt mandula

Elkészítés:
1. 3 db kakaós-mandulás piskótát sütünk: a sütőt előmelegítjük 160 fokra, a kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vékonyan kivajazzuk.
2. 2 tojás fehérjét 40 gr cukorral nem túl kemény habbá verünk, a sárgáját fehéredésig habosítjuk.
3.Összeforgatjuk a 2 tojáshabot, majd hozzáforgatjuk a kakaóval és darált mandulával elkevert lisztet. A tortaformába simítjuk és kb. 15 perc alatt készre sütjük. A műveletet még kétszer megismételjük, így 3 lapunk lesz.
4. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, vanília esszenciával, keményítővel és pici tejjel habosra keverjük mixer segítségével. A maradék tejet felforraljuk.
5. Ha a tej forr, félrehúzzuk a tűzről, állandó kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojásos masszát, visszatesszük a tűzre és közepes lángon állandóan kevergetve néhány perc alatt pudingsűrűségűre főzzük.Ha kihűlt, robotgéppel alaposan átturmixoljuk, teljesen simára. Ekkor adjuk hozzá ízlés szerint a mandula aromát/Amarettot.
6. Végül beleforgatjuk a felvert tejszínhabot és felhasználásig hűtőbe tesszük.
7. A kihűlt tortalapokat betöltjük a kihűlt krémmel, a tetejét és az oldalát is.
8. Az oldalát beszórjuk pirított, szeletelt mandulalapokkal.
9. A maradék krémhez keverjünk kakaóport és töltsük habzsákba, ezzel feliratozhatjuk a tortát.


5 comments:

  1. Úgy megkóstolnám:) Olyan ügyes tortakészítő kisiparos lettél anyukám:)

    ReplyDelete
  2. Szia Szofika!
    A cukor kimaradt véletlenül a tészta hozzávalóiból! :)
    Majdnem nem raktam bele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jajj,mar javitottam is,koszonom,hogy szoltal :)

      Delete
  3. Elkészült a torta! Szuper recept, köszönöm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nagyon orulok,hogy izlett,en anno nem is kostoltam,mert ajandekba keszult :)

      Delete