Thursday, 11 April 2013

Aranygaluska

Örök favorit. Igazi, magyar dióval, amit még februárban hoztam otthonról,és igeeeeen, igazi magyar, budafoki sütőélesztővel:)
Imádom az aranygaluskát, de csakis vaníliasodóval.Jó sokkal. Anélkül nekem egyszerűen nem működik.
Alapkövetelmény továbbá, hogy a galuskák ultraminik legyenek, a létező legkisebb pogácsaszaggatóval szaggatva  és ne nagyítóval kelljen keresni a diót. A teteje égett és ropogós legyene, a közepe pedig ragacsos. Így a jó!Én így készítem.


Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tojássárgája
10 dkg cukor
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
csipet só

A töltelékhez:
darált dió
porcukor
olvasztott vaj


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a szokásos módon összegyúrjuk a kelt tésztát, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk.
3. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.
4. Egy 23 cm-es tortaformát kivajazunk-kiliesztezünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra és előkészítjük az olvasztott vajat valamint a darált dió-porcukor keverékét.
5. Elkezdjük rétegezni a tortát: a forma alját beborítjuk a kiszaggatott galuskákkal, megkenjük őket pici olvasztott vajjal és megszórjuk cukros dióval. Jöhet a következő réteg gali, olvasztott vaj, diós-cukor. Addig ismételgetjük, míg el nem fogynak az alapanyagok.
6. Előmelegített sütőbenkb. 30-40 perc alatt készre sütjük.



No comments:

Post a Comment