Thursday, 4 April 2013

Citromkrémes máktorta

Nem sűrűn nézek külföldi gasztroblogokat, a hazaikat sincs nagyon időm, de Linda Lomelino-t mindig. Imádom a svéd sütiboszorkány rusztikusan díszített cupcake-jeit és védjegyévé vált minitortáit. Igen, Linda általában 12 cm-es formában süti cuki tortáit, melyek min. 3 rétegűek, de nem ritkák a 6 rétegű, különböző színben pompázó minitortacsodák sem. Nézzetek szét nála, érdemes, ételfotói is fantaszikusak.

Mikor megláttam nála ezt a citromkrémes máktortát, tudtam, hogy ez lesz a befutó Zé névnapjára. Máktorta alapból a kedvence, krémsajtos tortakrémeket kilószám képes csak úgy magába tömni, a citrom pedig az örök favorit süti-és tortaíz mindkettőknél.
Eredetileg nem szándékoztam feltenni a blogra ezt a tortát, de szokatlanul nagy volt iránta az érdeklődés, úgyhogy meggondoltam magam.
Én ugyanis az eredeti receptet kissé megváltoztattam, úgy a tésztát,mint a krémet,és nem igazán sült el jól. A vajas-tojásfehérjés krémet egy egyszerű citromos-mákos piskótára cseréltem, a krémsajtos-vajas krémet pedig krémsajtos-tejszínhabosra. Az eredmény: a tésztám is és a krémem is lágyabb lett, mint az eredeti receptben, és a tészta nem bírta el a krémet. Ennyi. Pisai-ferde torony jellege lett picit, de az íze fantasztikus.

Megoldás a krémre: 1. tegyünk kevesebbet a piskóták közé
2. támogassuk meg egy kis zselatinnal
3. ha nem ragaszodunk a tejszínhabhoz, mint én, csináljuk inkább vajjal, kicsit ugyan nehezebb lesz az íze, de az állaga is, és jobban tart majd.
Az eredeti recept itt található, a poszt alján angolul is.

Amit most közreadok, a saját receptem lesz, ha megcsináljátok, gondoljátok át, hogy az eredeti vagy az enyém alapján szeretnétek-e, amennyiben az enyémet választjátok, úgy a krémet illetően a fenti pontok valamelyikét teljesítsétek.
A torta egy 12 cm-es miniformában készült, tehát ha normál méretű ( 23-24 cm átmérőjű) tortát szeretnétek, duplázzátok a hozzávalókat.
És akkor jöjjön a recept.

Hozzávalók: 
12 cm-es tortaformához

A tésztához:
2 db tojás
40 gr cukor
40 gr liszt
1 ek. mák ( darálatlan!!!)
fél citrom reszelt héja

A krémhez:
200 gr Philadelphia krémsajt
300 gr porcukor ( kétszer ledarálva, átszitálva)
1 citrom reszelt héja
pár csepp citromsárga ételfesték 
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
( ebből a krémből nekem bőven maradt meg, szóval lehet, hogy a fele is elég a minitortához)


Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, a forma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A tojások fehérjét nem túl kemény habbá verjük.
3. A sárgáját fehéredésig habosítjuk a cukorral, majd beleforgatjuk a felvert fehérjét, a lisztet, a citromhéjat és a mákot. Ne keverjük túl.
4. A masszát osszuk 2 részre és 2 részletben süssük meg  a mini formában. Ha kihűlt, vágjuk őket ketté, tehát 4 mákos-citromos tortalapunk lesz.
5. A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és tegyük félre.
6. A krémsajtot a porcukorral keverjük simára, adjuk hozzá a citromhéjat, ételfestéket, majd óvatosan forgassuk bele a felvert tejszínhabot. Felhasználásig tegyük hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
7. A tortát betöltjük: osszuk 4felé a krémet, 3 rész a torta belsejébe kerül, 1 rész pedig a tetejére és az oldalára. 
8. Oldalát szórjuk meg mákkal, tetejét reszelt citromhéjjal díszítsük.

Megjegyzés: érdemes a torta töltéséhez a tortaforma karikáját használni: az alja már nem kell, csak a lekapcsolható karikát tegyük egy tányérra, ebbe tegyük a piskótát és töltsük a krémet. Ha kész, tegyük hűtőbe. Ha kicsit kötött a krém, emeljük le a karikát és ekkor díszíthetjük a tetejét és az oldalát. ( Amíg a torta hűl, a maradék krémet se felejetsük el a hűtőbe tenni).









2 comments: