Friday, 5 April 2013

Sacher-torta

Én általában nem szoktam elalélni egy csupa-csoki tortától. A Sacher kivételt képez. Egyszer csináltam eddig, imádtuk akkor is, most pedig újragondoltam a cuki mini-tortaformámban. Bár Zé ma meg is jegyezte, hogy ezen a minitortaforma-lázon jó lenne ha hamar túllendülnék, mert ennek nem sok értelme van. Na jó, abban egyet tudok vele érteni, hogy Sacher-hez minimum 50 centi átmérőjű forma kellene...


Hozzávalók:
12 cm-es minitortához:

A tésztához:
6 dkg étcsoki
5 dkg vaj
5,5 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
1 kk. vanília esszencia
2,5 dkg liszt
6 dkg darált mandula

Töltelékhez:
sárgabaracklekvár

Bevonáshoz:
7,5 dkg étcsoki
0,75 dl tejszín


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortaformát kivajazzuk-kilisztezzük.
2. A tojások sárgáját a porcukor egyharmadával és a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a vanília esszenciát.
3. A maradék porcukorral a tojások fehérjét kemény habbá verjük.
4. Az étcsokit vizgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk és a tojásos-vajas masszához keverjük.
5. Hozzáadjuk a lisztet és a mandulát majd beleforgatjuk a tojásfehérjét is. Egynemű masszát kell kapnunk.
6. Simítsuk a tésztát a formába és párszor csapjuk a konyhapulthoz, hogy a légbuborékok távozhassanak.
7. Előmelegített sütőben tűpróbáig süssük ( kb. 25 perc).
8. Ha a torta kihűlt, egy éles késsel vágjuk le egyenesre a tetejét. ( Sütéskor eléggé megreped)
9. Vágjuk félbe a tortát és töltsük meg baracklekvárral, kenjük meg a torta tetejét is.
10. A bevonathoz az étcsokit olvasszuk fel vízgőz felett vagy mikróban és keverjük simára a tejszínnel. Kanalazzuk a tortácska tetejére és egyengessük el, az oldalát is vonjuk be.
11. Pár kocka étcsokit vagy tejcsokit olvasszunk meg, töltsük nejlonzacskóba aminek pici lyukat vágjunk a végére és kanyarintsuk a Sacher feliratot a tortára.
Érdemes 1 éjszakára hűtőbe tenni vagy inkább 1 egész napra, hogy az ízek összeérjenek,de valójában amint a csokimáz megkötött, fogyaszthatjuk.:)
Ha normál méretű ( 23-24 centis) formában szeretnénk sütni, duplázzuk az alapanyagokat.



Recipe in English:

Normally I'm not crazy about chocolate cakes. Except Sacher torte. This Austrian classic is one of the most amazing cakes in history.
This time I made a minicake using a 12 cm diameter cake tin.
If you make a normal size cake ( 23-24 cm) double the ingredients.

Ingredients
makes 12 cm cake

60g dark chocolate
50g butter, softened
55g icing sugar
3 egg yolks
2 egg whites
1/2 tsp vanilla extract
25g plain flour
60g ground almond

apricot jam

For the glaze:
75g dark chocolate
75ml single cream


Method:
1. Preheat the oven to 180 degrees, grease and flour the cake tin.
2. In a freestanding electric mixer mix the egg yolks, butter and vanilla with 1/3 of icing sugar.
3. Whisk the egg whites with the remaining icing sugar.
4. Melt the chocolate in microwave or in a heatproof bowl over boiling water and mix with the egg yolk mixture.
5. Fold in the egg whites, flour and ground almond. Mix until it is smooth.
6. Spoon in the cake tin and bake for  about 25 mins. Sticking a fork or toothpick in the middle of the cake check if it is ready before you remove from the oven. 
Cut the top off to make the cake even.
7. As the cake is still warm cut in half  horizontally and spread with apricot jam inside and the top as well.
8. For the glaze melt the chocolate and mix with cream. Pour over the little cake and spread it. 
9. Finally melt some more dark chocolate and write "Sacher" on top of the cake.

It is better to keep in the fridge for a day or overnight but basically it is ready to eat as soon as the chocolate is set on top.




1 comment:

  1. szép lett,nagy kedvencem volt egy időben! :)

    ReplyDelete