Thursday, 9 May 2013

Joghurtos-citromos-mákos süti/ Lemon-poppyseed loaf

Szerelem volt első látásra ez a süti Nyammm Zsófinál, azaz "Anyukám"-nál.:)
Nem is vártam sokat az elkészítésével!Benne minden, amit imádok: citrom,mandula, áfonya, fehércsoki, mák. Ne hagyjuk le a fehércsokit a tetejéről semmiképp és valamilyen savanykás gyümit is tegyünk mellé,mert egyszerűen így tökéletes.:)


Hozzávalók:
14x25 cm-es formához

175 gr liszt
2 tk. sütőpor
csipet só
75 gr őrölt mandula
175 gr cukor
150 ml joghurt
75 ml olívaolaj
3 tojás
1 citrom leve és reszelt héja
40 gr darált mák

Tetejére: 
fehércsoki
friss málna és áfonya


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütőpapírral kibélelünk egy kenyérsütő-formát.
2.Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, sütőport, darált mákot, darált mandulát és a citrom reszelt héját.
3. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a joghurtot, olívaolajat és a citromlét.
4. A száraz anyagokat a nedveshez forgatjuk és a sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát.
5. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt, tűpróbáig sütjük.
6. Olvasztott fehércsokival locsoljuk meg az elkészült süti tetejét és friss bogyós gyümikkel tálaljuk.


Recipe in English:
Ingredients:
 ( for 2 lb loaf, 14x25 cm)

175 g plain flour
2 tsp baking powder
pinch of salt
75 g ground almond
150 ml yogurt
75 ml olive oil
3 eggs
grated zest and juice of 1 lemon
40 g ground poppyseed

For the glaze:
white chocolate
fresh raspberries and blueberries

Method:
1. Preheat the oven to 180 C and line a loaf tin with baking paper.
2. In a large bowl mix the dry ingredients: flour, salt, baking powder, ground almond, ground poppyseed and lemon zest.
3. In a freestanding electric mixer mix the eggs, sugar, olive oil, yogurt and lemon juice.
4. Fold the dry ingredients in the wet ones and mix well.
5. Pour in the prepared loaf tin and bake in preheated oven for 35-40 mins. Check with a coctail stick inserted in the middle of the bread if it is ready.
6. For the glaze, melt the white chocolate in microwave and pour over the cake.Serve with fresh blueberries and raspberries or any other seasonal berry fruits.





No comments:

Post a Comment