Monday, 13 May 2013

Rákóczi-túrós, újra/ Rákóczi curd cheese slice

A receptjeim közt böngészve lettem figyelmes arra, hogy épp tavaly májusban volt először és utoljára Rákóczi-túrós. Akkor nem sikerült túl szépre, mert túl kicsi tepsiben sütöttem és szalonnás lett a tészta.
Most ugyanazt a receptet egy nagyobb tepsiben készítettem el és rácsosan húztam a tetejére a toháshabot, hogy olyan "cukrászdás" legyen.Szerintem jobb lett.
Tipikusan olyan cukrászsüti, aminek az ember nem nagyon akar nekiállni,mert sokáig tart, macerás, órákig kell utána mosogatni...De csak az első alkalommal van így, utána már eszünkben sincs cukrászdába menni Rákóczi-túrósért :)


Hozzávalók:
kb. 25x35 cm-es tepsihez

A tésztához:
25 dkg liszt
6 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
3 tojássárgája
2!! tojásfehérje
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
15 dkg porcukor
2 db szikkadt zsemle vagy 2 szelet szikkadt kenyér, héj nélkül
( ízlés szerint mazsola, nálunk nem, Zé utálja)
sárgabaracklekvár

A habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor


Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és félórára hűtőbe tesszük. ( Hűtés nélkül, azonnal nyújtva is működik.)
2. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és kivajazott-kilisztezett tepsibe terítjük, villával sűrűn megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.
3. Félretesszük hűlni, majd vékonyan megkenjük baracklekvárral.
4. A töltelékhez a tojésfehérjét habbá verjük, félretesszük.
5. A tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, a túróval, tejföllel, citromhéjjal majd hozzáadjuk az apró darabokra szaggatott zsemlét vagy kenyeret.Végül beleforgatjuk a tojáshabot.
6. A túrós masszát a lekvárral megkent, kihűlt tésztalapra simítjuk és 150 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. Ha a túrókrém már szilárd, nem remegős, akkor készen van.
7. A habhoz kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, majd mikor már kemény a hab, adagoljuk hozzá a cukrot. Sűrű, fényes, csillogó, vágható masszát kell, hogy kapjunk. Töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és rácsozzuk be a Rákóczi tetejét.
Innen 2 lehetőségünk van a folytatásra:
1. Tegyük 200 fokos sütőbe és épp csak addig süssük,míg meg nem barnul a teteje. Így a közepe ragacsos marad.
2. Tegyük 130 fokos sütőbe és nyitott sütőajtó mellett szárítsuk a habot. Ez lényegesen tovább tart és habkarika-állagot érünk el.

Én az 1. változatot szeretem, Zé a habkarikást preferálja, így nálunk a kettő közti habállag lett.:)


Recipe in English:
However it is hard to translate it to English, I will try.
One of the most famous traditional Hungarian traybake, it's named after János Rákóczi, Hungarian confectioner who created this amazing cake in the 1930's. 3 layers: a thin pastry, a thicker curd cheese layer and criss-cross patterned meringue on the top. Perfection. So let's name this cake as Rákóczi curd cheese slice.:)

Ingredients:
( 25x35 cm tray)

For the dough:
250 g plain flour
60 g icing sugar
2 egg yolks
grated zest of 1 lemon
100 ml soured cream
pinch of salt
pinch of  baking soda

For the filling:
500 g curd cheese (full-fat, from cow's milk)
3 egg yolks
2 egg whites
200 ml soured cream
grated zest of 1 lemon
150 g icing sugar
2 slices of dry bread ( at least 1 day old)
sultanas ( optional)
apricot jam-for brushing the pastry

For the meringue
4 egg whites
150 gr caster sugar


Method:
1. Place all the ingredients of the dough in a large bowl and mix well by hands. Put the dough in the fridge for half an hour.
2. On a lightly floured surface roll out the pastry and place in the greased and floured baking tray.
3. Poke with a fork and prebake for 10-15 mins in preheated oven ( 180 C). Set aside to cool then brush with apricot jam. Reduce the oven temperature to 150 C.
4. In a freestanding electric mixer whisk the egg whites for the filling and set aside.
5. Mix the rest of the ingredients for the  filling and then carefully fold the egg whites in.
6. Place the filling over the pastry and bake for 25-30 mins.Check with a coctail stick insterted in the filling if it is ready.
7. For the meringue whisk the egg whites. When it's almost done, gradually add the caster sugar. The meringue should be silky and glossy. Spoon the meringue in a piping bag and criss-cross over the cake. 
8. In 200C oven bake for 5 minutes or until it's golden on the top. 



8 comments:

  1. nagyon szép lett!!!! :)

    ReplyDelete
  2. Gyönyörű lett! Én már ezerszer készítettem, de sose sikerült szép fotót csinálnom róla.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Én is így voltam vele legutóbb, ezért rácsoztam most be a tetejét, dobott a kinézetén, könnyebb volt szép fotót csinálni róla :)

      Delete
  3. A számomra is megunhatatlan túrós süti, nagyon szép lett.

    ReplyDelete
  4. Wow! Tényleg nagyon jó lett! Tökre szabályos! :)

    ReplyDelete
  5. Én is ugyanígy készítem, ugyanezekkel az arányokkal (tőlem van a recept? ). Azt nem értem miért várod meg amig kihül a linzer alap, ha utána úgyis újra sütöd a túrós résszel? Én az elején addig sütöm csak elő, amig a túrós töltelék elkészül, és pakolom is rá a lekvárt meg a túrót.

    ReplyDelete
    Replies

    1. Úgy látom, valami Rákóczi mánia lehet a levegőben, nálunk is ez készült a hévégén, csak épp torta formátumban :P
      Egyébként én is úgy csinálom, ahogy Jucus, a meleg alapra rá a krém... maga a süti is langyosan a legjobb szerintem, még akkor is ha sokak szemében szentségtörés :D

      Delete