Friday, 14 June 2013

Kakaós-rumos tekercs

Csiga vagy tekercs...Teljesen mindegy.Isteni finom még mindig az Ildikó-féle cucc.
Melegen, egy pohár hideg tejjel, leköröz bármi tortát vagy habos-babos csodát. Ja, csak mondom, hogy én 5-öt ettem meg belőle. De amíg kelt a tészta, edzettem, szóval azt az 5-öt lelkiismeret furdalás nélkül ettem meg.:)
Ezúttal szárított élesztővel készítettem, ugyanúgy működik a dolog.


Hozzávalók:
16 tekercshez

500 gr liszt
1 egész tojás+1 sárgája
2 dl tej
8 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj
1 tk.só
10 gr szárított élesztő ( vagy 40 gr friss)

A töltelékhez:
5 ek. cukor
3 púpos ek. kakaópor
2 tk. fahéj
10 dkg olvasztott vaj
1 tk. rumaroma ( vagy több)


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, meleg helyen félórán át kelesztjük, letakarva,addig elkészítjük a tölteléket: a kakaót a cukorral egy tálban elkeverjük, hozzádolgozzuk az olvasztott vajat, a fahéjat és a rumaromát, simára keverjük.
3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kettévesszük.
4. A cipót kör alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelék felével és pizzavágóval vagy éles késsel 8 cikkre vágjuk. A cikkeket feltekerjük, sütőpapíros tepsire tesszük őket és betoljuk a  HIDEG sütőbe.
5. Egy lábasban vizet teszünk a tekercsek alá és 160 fokra bekapcsoljuk a sütőt, 25 perc alatt készre sütjük a tekercseket.
6. A tészta másik felével hasonlóképp járunk el, így 16 db tekercsünk lesz.
7. Még melegen megszórjuk porcukorral, egy pohár hideg tejet adunk mellé.
Nem vagyok az a tejet magában ivó fajta, de ehhez nagyon dukál.



2 comments:

  1. Reggelire megsütöttem, dupla adagot :)
    Kollégák szerették, szóval köszi Judi!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hűűűű, akkor jó korán kelhettél :)) Egészségére mindenkinek!!Puszi :)

      Delete