Tuesday, 23 July 2013

Málnás túrótorta / Hungarian style raspberry cheesecake

Jelentem, masszívan tart a málnaszerelem.Egész nap ezen a tortán agyaltam, miközben odakint szakadt az eső. Amint elállt, sprinteltem málnáért és túróért. Már védjegyemmé vált, hogy képtelen vagyok megvárni, hogy egy tortában megkössön a zselatin ,így történt ez most is. Habos-krémes túrókrém némi lime-mal megbolondítva, Anyu féle kakaós-olajos piskótán, lime-os málnaszósszal a tetején. Ez üt, kipróbálni ér és kötelező :)


Hozzávalók: 
15 cm-es tortához

Piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
120 gr liszt
25 gr holland kakaópor
0,5 dl langyos víz
0,5 dl olaj
fél tk. sütőpor

Túrókrémhez:
250 gr félzsíros tehéntúró
1,5 dl tejszín
8 dkg porcukor
fél lime leve és reszelt héja
1 púpozott ek. krémsajt ( Philadelphia vagy mascarpone)
3 lap zselatin

Málnaszószhoz:
15 dkg málna
1 púpozott tk. porcukor
1 csapott tk. keményítő
fél lime reszelt héja

Tetejére:
málna
reszelt lime-héj


Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kapcsos tortaforma alját kivajazzuk. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.A sárgáját kihabosítjuk a cukorral, hozzáadjuk az olajat, vizet, beleszitáljuk a sütőporos-kakaós lisztet majd fellazítjuk a felvert tojáshabbal. A formába simítjuk és tűpróbáig sütjük. Nekem kb. 40 perc volt, elég magas lett a tészta. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a túrókrémet.
2. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, pici vízzel kislángon ( vagy mikro 20 másodperc) felolvasztjuk, langyosra hűtjük.
3. A tejszínt kemény habbá verjük, félretesszük. A túrót villával áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot,a krémsajtot, a lime levét és héját, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, majd a zselatint. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
4. A málnát villával áttörjük vagy botmixerrel pürésítjük és teaszűrőn átpasszírozzuk. Egy kis lábasba tesszük és a lime héjával és a porcukorral felmelegítjük. Kiveszünk belőle kb. 1 evőkanálnyit, csomómentesre keverjük a keményítővel és visszaöntjük a többi málnapüréhez.Pár perc alatt besűrítjük, félretesszük.
5. Nem maradt más hátra, mint összeállítani a málnacsodát: ha a piskótánk púpos lett ( előfordul, az enyém púpos lett:)), vágjuk le egyenesre. Halmozzuk rá a túrókrémet, simítsuk el. Öntsük rá a málnapürét és mehet pár órára a hűtőbe vagy rövidebb időre a fagyasztóba. Tálaláskor málnaszemekkel, lime-héjjal díszítjük.


In English:
In Hungarian "cheesecake" means something different than in UK or US. We do not use cream cheese such as Philadephia or mascarpone but cottage cheese. The best way to get them is to find an Eastern European shop nearby. The Polish do have the same product ( twarog).
Ingredients:
makes 15cm cake
for the cocoa sponge base:
2 eggs
125g sugar
120g plain flour
25g unsweetened cocoa powder
50ml warm water
50ml vegetable oil
1/2 tsp baking powder

for the cottage cheese layer:
250gr cottage cheese
150ml double cream
80gr icing sugar
zest and juice of 1/2 lime
1 tbsp cream cheese ( Philadelphia or mascarpone)
3 leaves gelatine 

for the raspberry sauce:
150g raspberries
1tsp icing sugar
1tsp cornflour
grated zest of 1/2 lime

Method:
1. Preheat the oven to 180 celsius, grease the cake tin with butter. 
2. Separate the eggs, whisk the whites until foamy, set aside. Mix the yolks with sugar until pale and fluffy, add water, oil, flour, cocoa,baking powder then fold the whisked egg whites in carefully. Pour in the cake tin and bake for about 40 mins or until a skewer inserted in the middle of the cake comes out clean. Let it cool.
3. Soak the gelatine leaves in cold water for 5 mins, squeeze the water out and put in the microwave for 20 seconds, set aside to cool. It shouldn't be very hot or boiling otherwise it won't set the cream. 
4. Whip the double cream and set aside. Mash the cottage cheese with a fork, add sugar, lime zest and juice, cream cheese, fold in the whipped cream and lukewarm gelatine. Put in the fridge until you are ready to assemble the cake.
5. For the raspberry sauce mash the raspberries with a fork and sieve through a strainer to remove seeds. Put the puree, sugar, lime zest in a small pan and heat up. Whisk the cornflour with cold water and add to the puree. Whisk gradually over low/ medium heat until it starts to thicken. Now we are ready to assemble the cake.
6. Spoon the cottage cheese mixture over the cocoa sponge and top with the puree.Put in the fridge for a few hours or overnight to set. The next day remove the cake tin-use a springform tin. 





1 comment:

  1. Szofi, itt nagyon jók a fotóid! :) Persze tudom, a sajttorta is bombafinom lehet, hiszen ennek te vagy a nagy mestere!

    ReplyDelete