Thursday, 5 September 2013

Szedres-vaníliapudingos csiga


Ha megkérdezitek, mit szeretek a legjobban sütni, azt válaszolom: kelt tésztákat. Ha megkérdezitek, mit tudok a legjobban sütni, akkor is azt mondom: kelteket. 
Ha valami balul sül el a konyhában, másnap tuti rohanok élesztőért és kelt tésztát sütök,mert azzal valahogy
sose tudok mellélőni. Egy jó kakaós csigára mindig vevő vagyok, de ha valaki Szofika-féle fahéjas csigát enne, azért se kéne sokat könyörögnie.
Régóta szeretnék már pudingos csigát sütni, a hűtőben árválkodó pár szem áfonya ma megadta a végső lökést. Túl kevés arra, hogy bármit is csináljak belőle, magában nem szeretem, de egy csupa-pudingos csigában diszkréten megbújva-ez volt a sorsa a pár szem szedernek!!!
Bátran próbáljátok ki-házi pudinggal, naná- ebből az adagból 22-24 csiga lesz, egy egész családot jól lehet vele lakatni. Mi ugyan csak ketten vagyunk Zével,de 1 nap alatt eltüntetjük ezt a mennyiséget, mert reggelire is, vacsira is ezt eszünk, én Guinness-rekord mennyiségű csigát tudok megenni még azon melegében!


Hozzávalók:
22-24 db csigához

A tésztához:
500 gr liszt
1 egész tojás+1 sárgája
8 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
4 dkg friss élesztő
1 tk. só

A töltelékhez:
10-12 szem szeder


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, mehet bele a só, a maradék cukor, az olvasztott vaj, a tojások és a felfuttatott élesztő. Gyúrjuk alaposan össze és meleg helyen félórán át, letakarva kelesszük. ( Tovább nem kell, nincs értelme.)
3. Lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát,nyújtsuk kb.fél centi vastag, téglalap alakúra és egyenletesen kenjük meg a vaníliapudinggal. A szedreket vágjuk 3-4 darabba és szórjuk a pudingra.
4. Tekerjük fel szorosan a tésztát, vágjunk 2 cm széles csigákat és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe őket.
5. Toljuk a tepsit hideg !!! sütőbe, kapcsoljuk be 160 fokra és 25 perc alatt süssük készre őket. A tepsi alá tegyünk egy vízzel teli lábast, a gőz segít, hogy a csiguszok puhák maradjanak, ne száradjanak ki.
Tálaláskor szórjuk meg nyugodtan porcukorral:)




3 comments:

  1. Szépek lettek a csigák!:) Szívesen eltüntetnék egy párat, még akkor is ha már reggeliztem. :D
    Én is a keltek megszállottja vagyok, sütni is szeretem, de még annál jobban enni. :P

    ReplyDelete
  2. Nálunk is nagy favorit a ..bármilyen csiga éa kelt társai :)) Most éppen sonkás -sajtos csónak kel..ezért egy édes csigára vevő lennék :)

    ReplyDelete
  3. Jól néz ki nagyon mint minden sütid :)

    ReplyDelete