Diós csiga

Amikor nem dolgozom és Zé is egész nap itthon van, olyankor szeretek nekiállni kelt tésztát sütni.Nem kell sietni sehova, még véletlen sem fordulhat elő, hogy nincs idő megkeleszteni a tésztát. A jól bevált kakaós csiga recept ez, de a kakaós töltelék felét most diósra cseréltem,így lett 1 gáztepsi kakaós és 1 gáztepsi diós csiga.Egyébként is zajlik a SAD! 19. fordulója, aminek én vagyok a házigazdája, a téma pedig Dió vs Mák. Ezennel meg is indítom a sort dió-kategóriában ezzel a csigával!
 Amint beleharaptam az első diós csigába, az volt az első gondolatom, hogy ide egy kancsó vaníliasodót és kész is az aranygaluska. Szóval kiadtam Zének az ukászt iziben: ma koncentráljunk a kakaós csigára, holnap meg összedobok egy sodót és aranygaller lesz az ebéd. Egy jóóó vaskos tarhonyalevessel, kis kolbásszal, hmmm, na de ezt majd holnap :)


Hozzávalók:
2 gáztepsinyi adaghoz

A tésztához:
500 gr liszt
1 egész tojás
1 tojássárgája
8 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
4 dkg friss élesztő
csipet só

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
kb.10-12 dkg cukor
1-1,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
rumaroma ízlés szerint
esetleg mazsola ( nálunk nem)


Elkészítés:
1. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott vajat, a maradék cukrot, az élesztős tejet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Meleg helyen félóráig kelesztjük. Ez az egyik kulcsmomentum:félóráig, ne tovább.Az élesztőgombák csak bizonyos ideig dolgoznak, ha túl sokáig kelesztjük, akkor sütéskor már nem tudnak nőni a csigák,mert az élesztő " kidolgozta magát".
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a tejet felforraljuk a cukorral, kicsit lehűtjük.A darált diót egy tálba tesszük, ráreszeljük a citromot és hozzáadjuk a rumaromát és annyi cukros tejjel elkeverjük, hogy kenhető, de nem túl híg masszát kapjunk.
3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és kettévesszük. A gombócot téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjüka  töltelék felével. Szorosan feltekerjük és ujjnyi vastag csigákra vágjuk. A műveletet megismételjük a másik tésztagombóccal is.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és hideg, 160 fokos sütőbe toljuk. Ne előmelegített sütőbe tegyük őket, hanem hideg sütőbe, így még ott is tudnak a csigák kelni. Ez a 2. fontos momentum.
A 3. pedig az, hogy egy vízzel teli lábast helyezzünk a tepsi alá, a gőz segít abban, hogy a csigák pihe-puhák legyenek, ne száradjanak ki. 20 percig süssük ily módona  csigákat. Ha ezt a 3 lépést betartjuk, új csiga-dimenzióba kerülünk!



Megjegyzések