Saturday, 12 October 2013

Diós csiga

Amikor nem dolgozom és Zé is egész nap itthon van, olyankor szeretek nekiállni kelt tésztát sütni.Nem kell sietni sehova, még véletlen sem fordulhat elő, hogy nincs idő megkeleszteni a tésztát. A jól bevált kakaós csiga recept ez, de a kakaós töltelék felét most diósra cseréltem,így lett 1 gáztepsi kakaós és 1 gáztepsi diós csiga.Egyébként is zajlik a SAD! 19. fordulója, aminek én vagyok a házigazdája, a téma pedig Dió vs Mák. Ezennel meg is indítom a sort dió-kategóriában ezzel a csigával!
 Amint beleharaptam az első diós csigába, az volt az első gondolatom, hogy ide egy kancsó vaníliasodót és kész is az aranygaluska. Szóval kiadtam Zének az ukászt iziben: ma koncentráljunk a kakaós csigára, holnap meg összedobok egy sodót és aranygaller lesz az ebéd. Egy jóóó vaskos tarhonyalevessel, kis kolbásszal, hmmm, na de ezt majd holnap :)


Hozzávalók:
2 gáztepsinyi adaghoz

A tésztához:
500 gr liszt
1 egész tojás
1 tojássárgája
8 dkg cukor
8 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
4 dkg friss élesztő
csipet só

A töltelékhez:
20 dkg darált dió
kb.10-12 dkg cukor
1-1,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
rumaroma ízlés szerint
esetleg mazsola ( nálunk nem)


Elkészítés:
1. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a sót, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott vajat, a maradék cukrot, az élesztős tejet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Meleg helyen félóráig kelesztjük. Ez az egyik kulcsmomentum:félóráig, ne tovább.Az élesztőgombák csak bizonyos ideig dolgoznak, ha túl sokáig kelesztjük, akkor sütéskor már nem tudnak nőni a csigák,mert az élesztő " kidolgozta magát".
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a tejet felforraljuk a cukorral, kicsit lehűtjük.A darált diót egy tálba tesszük, ráreszeljük a citromot és hozzáadjuk a rumaromát és annyi cukros tejjel elkeverjük, hogy kenhető, de nem túl híg masszát kapjunk.
3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és kettévesszük. A gombócot téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjüka  töltelék felével. Szorosan feltekerjük és ujjnyi vastag csigákra vágjuk. A műveletet megismételjük a másik tésztagombóccal is.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és hideg, 160 fokos sütőbe toljuk. Ne előmelegített sütőbe tegyük őket, hanem hideg sütőbe, így még ott is tudnak a csigák kelni. Ez a 2. fontos momentum.
A 3. pedig az, hogy egy vízzel teli lábast helyezzünk a tepsi alá, a gőz segít abban, hogy a csigák pihe-puhák legyenek, ne száradjanak ki. 20 percig süssük ily módona  csigákat. Ha ezt a 3 lépést betartjuk, új csiga-dimenzióba kerülünk!



No comments:

Post a Comment