Monday, 11 November 2013

Citromos-túrókrémes máktorta

Nagy nap a mai. Ma van a 8 éves évfordulónk Zével. Valami nagyon finom tortát szerettem volna erre az alkalomra. Sokáig gondolkodtam milyen legyen, míg végül arra jutottam, beleépítek mindent, amit mi egy tortában szeretünk: a tészta mindenképp piskóta lesz, nálunk az az örök favorit torta-alap. Zé mákimádata nyilvánvalóvá tette, hogy a piskóta mákos lesz. A citromos/ lemon curd-ös sütikért élünk-halunk mindketten, a túróért minden formában nemkülönben. Voilá.
Pici Juci is adott némi inspirációt-ők is nagy mák-és citrom rajongók, érdemes nála szétnézni :)
Végül összeállt az évfordulós torta és mennyei finom lett. A dekorációs kis tábla a nővérem, Tündérsüti keze munkáját dicséri, ő készítette a cuki kis bicajos párt a torta tetejére- Zé és én, egy tipikus élethelyzetben. A képbe annyira beleszerettünk, hogy ki is nyomtattuk A4-esben és egy szép keretben már a nappali falán lóg. :) De jöjjön a torta!



Hozzávalók:
15 cm-es tortához

A mákos piskótához:
3 tojás
60 gr cukor
30 gr liszt
30 gr darált mák
1 citrom reszelt héja

A túrókrémhez:
275 gr félzsíros tehéntúró
1,5 dl tejszín
8 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja 
fél citrom leve
1 púpozott ek. tejföl
3 lap zselatin 

Elkészítés:
1. A piskótához a fehérjéket nem túl kemény habbá verjük, a sárgáját kihabosítjuk a cukorral. Beleforgatjuk a fehérjehabot majd a lisztet, mákot, citromhéjat.
2. A masszát kettévesszük és sütőpapírral bélelt formában 2 lapot sütünk belőle, 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt.
3. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a citromhéjat, citromlevet, porcukrot és a tejfölt.
4.  A zselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk és 15 mp alatt mikróban felmelegítjük, simára keverjük. A túrós keverékhez adjuk, majd a felvert tejszínt is beleforgatjuk. 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle a torta tetejére.
5. Összeállítjuk a tortát kapcsos tortaformában: alulra kerül egy mákos lap, ezt megkenjük lemon curddel, ráhalmozzuk a túrókrémet majd befedjük a mákos lappal. Ami sütéskor a tészta alja volt, az most a teteje legyen. A maradék krémet a torta tetejére simítjuk és újabb réteg lemon curddel zárjuk a tortát.
Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a zselatin megkössön.



Tipp:
Mivel a piskóta sütés után kissé összeesik, ha van 16 v. 17 cm-es tortaformánk, érdemes abban sütni a piskótát és utána a 15 cm-es formában összeállítani, így pont akkora lesz a tortalapunk, mint a forma. Nekem ez kiment a fejemből, így kicsit kisebb lett a tortám, mint a forma, így az oldalára is kentem egy kis krémet.:)

2 comments:

  1. Gratulálok a közösen eltöltött időhöz! Ez a torta meg nálunk is nyerő lenne! Nagyon szép! :)

    ReplyDelete