Thursday, 9 January 2014

Bagel


A bagel egy kelt tésztás péksüti, amit kézzel formáznak gyűrű alakúra, először lobogó cukros vízbe dobják, majd kisütik. Az eredmény egy sűrű, tömör tészta, ropogós, barna héjjal.Általában különböző magvakkal
 ( mák, szezámmag, tökmag) szórják meg a tetejét.
A bagel Amerikában, Kanadában, az Egyesült Királyságban vált népszerűvé, főleg a zsidók-lakta területeken. További érdekességek a bagelről itt olvashatók, angolul.
Kipróbálni kötelező, semmi bonyolult hozzávaló nem kell, roppant olcsón előállítható és szuper reggelire egy kis vajjal, sonkával, sajttal, de akár édesen lekvárral, mézzel is fogyaszthatjuk!
A recept innen.


Hozzávalók:
9 db-hoz

7 gr szárított élesztő
1 ek. cukor
2 tk.só
300 ml langyos víz
450 gr kenyérliszt

1 ek. olaj

A "főzéshez":
3 ek. cukor
víz

A tetejére:
mák, szezámmag, tökmag


Elkészítés:
1. Egy tálba szórjuk az élesztőt, a cukrot és felöntjük 100 ml langyos vízzel. Hagyjuk felfutni az élesztőt, ez kb. 10 perc.
2. Ezután hozzáadjuk a maradék 200 ml langyos vizet, a sót, a lisztet és összedolgozzuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még lisztet. Jó alaposan dagasszuk ki a tésztát ( kb. 10 perc), amíg szép sima, hólyagos, levegős nem lesz.Kenjük meg 1 ek. olajjal a gombócot és letakarva meleg helyen kelesszük duplájára. ( kb. 1 óra)
3. Ha megkelt, gyúrjuk át és vegyük 9 egyenlő részre, egyenként 80 gr-osak lesznek kb. a bucik.Formáljuk őket gömböccé, kicsit lapítsuk el és egy fakanál nyelét nyomjuk át a közepén, hogy egy lyuk keletkezzen. Ezután kézzel kicsit húzzuk szét a bagelt úgy, hogy a lyuk átmérője kb. 3 cm legyen.
4. Forraljunk vizet egy  lábasban, adjunk hozzá 3 ek. cukrot. Dobjunk bele a forrásban lévő vízbe egyszerre 3 bagelt és főzzük 1-2 percig, közben fordítsuk is meg, mikor feljött a víz tetejére. Kicsit meg fog nőni és megváltozik a felülete. Hasonlóképp járjunk el a többivel is, szűrőkanállal vegyük ki, csepegtessük le és költöztessük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
5. Ekkor megint vegyük elő a fakanalat és nagyítsuk meg a bagel közepén található lyukat ( főzéskor kicsit összemegy). Szórjuk meg tetszés szerint magokkal és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük. Akkor jó, ha barna és ropogós a külseje és ha megkopogtatjuk egy hústűvel vagy késsel, akkor üregesnek tűnik. 
Nagyon ropogós lesz a héja, a belseje pedig tömör, sűrű, masszív. Csodálatos, én szerelembe estem, próbáljátok ki Ti is és essetek Ti is szerelembe :)







5 comments:

  1. Juj, ezt ki kell próbálnom..........de már csak ott felétek, az új sütőmben asszem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itt kapni fogsz minden boltban, DE a sajátod ezerszer finibb lesz :) Mikor érkezel???Majd szólj és összefutunk egy kávé-süti partira :))

      Delete
  2. Jaj, de szépek! Nem is tudok dönteni,hogy melyikkel kezdeném!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekem a tökmagos volt a favorit :)

      Delete
  3. Mar sutotottem bagelt, de az nem volt valami finom. Kiprobalom ezt a receptet is!

    ReplyDelete