Tuesday, 18 March 2014

Variációk sós kelt tésztára


Szabadságom az utolsó naphoz érkezett. Nővéreméknek búcsúzóul egy igazi kelt tészta parádét rittyentettem, több variációt is készítettünk. Az alaprecept a Nők lapja Konyha "Desszert" magazinjának 68. oldaláról való. A tészta kicsit nehezen állt össze és nehezen lehetett nyújtani, de megérte a szenvedést,mert a végeredmény isteni lett, olyan igazi " banyás" kelt tészta :)
Készült 16 kifli ( sajttal töltve, sajttal illetve szezámmaggal megszórva) és 16 csiga: sajtos-tejfölös és pesztós-sajtos.



Hozzávalók:
500 gr liszt
3 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2 tk. só
1 ek+ 1 tk. cukor
2 ek. olaj vagy olvasztott vaj vagy zsír

A töltelékhez:
20 dkg reszelt trappista sajt
2-3 ek. tejföl
2-3 ek. zöld pesztó 
szezámmag
1 tojás a kenéshez


Elkészítés:
1. Az élesztőt langyos tejben, 1 tk. cukorral felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az 1 ek. cukrot, sót, olajat/zsírt/vajat ( én olajat tettem bele), a felfuttatott élesztős tejet és alaposan kidagasztjuk. Ha nem állna össze, pici tejet adhatunk hozzá. Letakarva meleg helyen, 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Újra átgyúrjuk, újra letakarva kelesztjük, majd indul a formázás.
2. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és 4 részre osztjuk. 1 részt kör alakúra nyújtunk, 8 cikkre vágjuk és megszórjuk a cikkeket reszelt sajttal. A szélesebb végénél kezdve feltekerjük és sütőpapíros tepsire tesszük őket úgy, hogy alulra behajtjuk a csücskét, hogy ne pöndörödjön fel sütés közben, ahogy kel. Felvert tojással lekenjük, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal és mehet a tepsi a hideg sütőbe.
3. Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra ( addig is kel a cucc, míg melegszik a sütő), tegyünk a sütő aljába egy vízzel teli lábast és kb. 15 perc alatt süssük készre, aranybarnára.
4. A harmadik tésztadarabot nyújtsuk téglalap alakúra, kenjük meg tejföllel, szórjuk meg sajttal és a keskenyebb felénél kezdve tekerjük fel. Vágjunk belőle ujjnyi vastag csigákat, tetejüket kenjük meg tojással és mehetnek a sütőbe.
5. A negyedik tésztadarabbal hasonlóképp jártam el: pesztóval kentem meg és sajttal megszórtam.
Végtelen számú a lehetőség: akár paradicsomszósszal is megkenhetjük, mehet rá sonka, kukorica, felvágott, és kész a pizzás csiga.
Krémsajt, újhagyma, spenót, feta sajt, bármi amit a hűtőben találunk!!


No comments:

Post a Comment