Sunday, 27 April 2014

Briós / Brioche

Isteni finom, pihe-puha kis brióskák ők. A tésztában lévő tejszínnek köszönhető ez a puha állag. Mennyei finom, langyosan, vajjal és málnalekvárral, de akár csak úgy üresen is. A recept a nővéremtől, a formázás pedig innen. Figyelem, ez egy mini adag, minimum duplázni, de inkább triplázni tessék!



Hozzávalók:
6 kicsi brióshoz

170 gr liszt
30 gr cukor
csipet só
50 ml víz
75 ml tejszín
10 gr vaj
10 gr friss élesztő v. 3-4 gr szárított élesztő
fél narancs reszelt héja

A kenéshez:
1 felvert tojás

Tetejére:
jégcukor


Elkészítés:
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a narancshéjat. 
2. Mikróban 1 perc alatt meglangyosítjuk a vaj, víz, tejszín keverékét, rászórjuk az élesztőt és már adjuk is a száraz anyagokhoz. Nem kell az élesztőt felfuttatni! Hólyagosra dagasztjuk a tésztát és meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
3. A megkelt tésztát átgyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Minden részből lecsippentünk egy kisebb darabot. A nagyobb darabokat kigömbölyítjük és szilikonos muffinformába helyezzük, közepére egy fakanál nyelével csinálunk egy mélyedést. A kisebb darabokat is kigömbölyítjük és csepp alakúra fornázzuk, beleillesztjük a mélyedésbe. 20 percig kelesztjük.
4. Felvert tojással lekenjük a briósokat, megszórjuk jégcukorral és mehetnek a hideg, 180 fokra beállított sütőbe, melynek aljába egy lábas vizet állítunk.
Kívül kissé ropogós, belül lágy, puha, foszlós kis briósokat veszünk ki a sütőből cca. 15 perc elteltével, mikor már látványosan pirulnak.


In English:
Ingredients:
makes 6 small brioches

170g plain flour
30g sugar
pinch of salt
50ml water
75ml double cream
10g butter, unsalted
10g fresh yeast or 3-4g dried yeast
grated zest of 1/2 orange

For brushing:
1 egg,beaten

pearl sugar

Method:
1. Mix flour, sugar, salt and orange zest in a bowl.
2. Melt the mixture of water, cream and butter in microwave in 1 minute, sprinkle yeast on top and mix well with dry ingredients. Knead until it forms a ball, cover with a clean kitchen towel and let it double in size.
3. Divide the dough into 6 larger and 6 smaller pieces. The large will be the body, the small will be the head of brioche.
4. Shape the larger dough into a ball and place in silicone muffin case. Repeat it with the remaining 5 pieces and make a hole with your finger in the middle of each balls. 
To make the head, roll the smaller dough into an oval shape which is narrower on one side and wider on the other side, ending in a ball. Place this on top of the body. These pictures can help you how to shape. 
5. Let them rest for 20 minutes, brush with a lightly beaten egg, sprinkle with pearl sugar and place them in 180 celsius oven. ( No need to preheat the oven.) Make sure you put a bowl of water at the bottom of the oven, this will help the brioches not to get dry so they will be super soft inside and will be crunchy outside.
6. Bake them for 15 mins or until they get golden brown.
Eat them for breakfast with butter and jam ( my favorite was with seedless raspberry jam) or just on its own. Superb!



No comments:

Post a Comment