Erdeigyümölcsös joghurt mousse torta / Forest fruit yogurt mousse cake

Sógornőm szülinapjára készítettem ezt a tortát. Nehéz szülés volt, volt egy röpke félóra, mikor hálát adtam az égieknek, hogy Apósom is rendelt egy tortát,mert én az utolsó pillanatban találtam ki, hogy sütök, de minden jó, ha jó a vége. Soha ilyen nem történt velem: összecsomósodott a zselatin. Vicces,mert alig pár napja írt egy kedves barátnőm kétségbeesve, hogy csinálják a tesójával a banános mousse tortát és csomós lett a zselatin,mit csináljanak. Én meg csak próbáltam tippeket adni,mondván velem ilyen még sose történt. Na most igen! Szóval semmi kétségbeesés, bele az egész csomós cuccot a turmixgépbe, simára dolgozni vele és szépen meg fog kötni. Mindenesetre köszönöm a sok tippet, amit a facebookon adtatok a probléma orvoslására, azt hiszem, ideje kipróbálni az express zselatin fixet, amit nem is kell feloldalni, felolvasztani, csak beleszórni a krémbe / folyadékba és megköt.
Na de lássuk a tortát,mert a borzasztó előzmények ellenére finom lett nagyon.:) Ja, és teljes egészében sütés nélküli,mielőtt elfelejteném.
A tortatáblát a nővérem készítette, ha Ti is szeretnétek ilyet szúrni az ünnepi tortába, innen rendelhető


Hozzávalók:
24 cm-es tortához

A kekszes alaphoz:
10 dkg darált háztartási keksz
10 dkg darált amaretto keksz
10 dkg olvasztott vaj

Az erdeigyümölcs moussehoz:
500 gr fagyasztott erdei gyümölcs keverék
500 gr sűrű görög joghurt
2 dl habtejszín
2 ek. porcukor
ízlés szerint folyékony édesítő
25 gr porzselatin+ fél-1 dl víz


Tetejére:
3-4 kanál erdei gyümölcs


Elkészítés:
1. A kétféle darált kekszet elvegyítjük az olvasztott vajjal, alaposan a tortaforma ( kapcsos) aljába nyomkodjuk, egyenletesen, majd betesszük a hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük.
2. A hideg tejszínt habbá verjük, félretesszük.
3. Az erdeigyümölcs mixet kiolvasztjuk, leturmixoljuk. Szűrőn átpasszírozzuk, hogy magok ne maradjanak benne. A fél kiló gyümölcsből kb. 3 dl püré lesz.
4. A joghurtot simára keverjük a gyümölcspürével, óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot. Ízlés szerint cukorral / édesítővel édesítjük.
5. Egy kis tálkába vizet öntünk, rászórjuk a zselatint. Ha megduzzadt, mikróban 20-30 mp alatt csak annyira melegítjük meg, hogy csomómentesre tudjuk keverni, forralni nem szabad,mert elveszti zselésítő képességét.
6. Teaszűrőn átpasszírozva, hogy ne legyen csomós, a krémet kevergetve részletekben hozzácsurgatjuk a zselatint. Alaposan elkeverjük és az előkészített kekszes alapra öntjük.
7. Éjszakára hűtőbe tesszük,másnap erdei gyümit halmozunk a közepére és tálaljuk.

TIPP:

Ha mégis megtörténik a baj és csomós lesz a zselatin, tegyük több részletben jó erős turmixgépbe a masszát és turmixoljuk le, utána öntsük a tortára.
Ha azt a módszert választjuk, hogy átpasszírozzuk még egyszer és a zselatincsomók fennakadnak a szűrőn, új adag zselatint készítsünk és újra sűrítsük be a krémet.


Recipe in English:
This is one of the best yogurt mousse cakes. Its color is beautiful and it's soo summery. Not too sweet, a bit tangy. A must have! Oh and I almost forgot: no bake :)

Ingredients:
makes 24 cm diameter cake

100g ground digestive biscuits
100g ground amaretto biscuits
100g melted butter ( unsalted)

For the mousse:

500g frozen forest fruit mix ( raspberries,strawberries, blackberries, blueberries, redcurrants)
500g thick Greek yogurt
200ml whipped cream
2 tbsp icing sugar
liquid sweetener ( optional)
25g gelatin powder +50-100ml water

Method:
1. Mix ground biscuits and melted butter, mix thoroughly. Tip them into springform tin and press down into the base to create an even layer. Refrigerate for an hour or until you prepare the mousse.
2. Whip the cream until forms soft peaks and set aside.
3. Defrost the forest fruit mixture and put into a food processor and mix until smooth. Using a strainer discard the seeds, You will get about 300ml seedless forest fruit puree,
4. With a hand mixer mix yogurt, fruit puree, add sugar and sweetener ( if needed) and fold the whipped cream in carefully ( preferably in 2-3 additions).
5. Place some water in a little bowl and sprinkle gelatin powder on top. Leave it for a few minutes then warm it up in microwave. Do not boil it, just warm it up. Mix well until smooth then add to the mousse, whisking the mixture constantly. Make sure the mixture is smooth with no clumps in it, it's better to use a small tea-strainer for this step as well.
6. Pour the mixture over the biscuit base and refrigerate for overnight.
7. The day after remove carefully the tin and decorate the cake with some berries.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése