Sunday, 24 November 2013

Citromos-mákos keksz

Erről a kekszről most több gondolatom is van.
1. A citrom-mák kombó lassan kinövi magát a legek legévé nálam ( nálam, aki elvileg nem is szereti a mákot...), annyira megunhatatlan. Működik tortában is, kekszben is még gondolom sok másban.
2. Ez egy olyan rendkívüli keksz, ami nem ropogós, nem fujtós, nem száraz, ez pedig a benne lévő krémsajtnak köszönhető. Egy vajkaramellás-pekándiós változatban debütált ez a tészta.
3. Szeretem ezeket a "thumbprint" cookie-kat, vagyis amikor a hüvelykujjunkkal benyomjunk a tésztát és különféle töltelékeket teszünk bele.
4. A félóra pihentetési időt leszámítva ezzel a keksszel 5 perc a munka és kőkemény 12 perc alatt kisül.
5.Nincs több mondandóm, remélem elég meggyőző voltam a kipróbálásra:)


Hozzávalók:
15 db kekszhez

110 gr krémsajt ( Philadelphia)
70 gr puha vaj
80 gr porcukor
késhegynyi vanília
1/4 tk. szódabikarbóna
170 gr liszt
30 gr darált mák
1 citrom reszelt héja

A töltelék:


Elkészítés:
1. A krémsajtot a vajjal, porcukorral, vaníliával krémesre keverjük.
2. Hozzáadjuk a száraz anyagokat: lisztet, darált mákot, szódabikarbónát, citromhéjat és összedolgozzuk. A krémsajt és a vaj miatt nagyon lágy lesz a massza, ne ijedjünk meg, csak fóliába csomagolva tegyük félórára hűtőbe.
3. Sütőpapírral béleljünk ki egy gáztepsit, a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
4. A  masszából formázzunk diónyi gömböket, tegyük őket sütőpapírra, hüvelykujjunkkal csináljunk krátert a gömbök közepére és mehet a sütőbe. 10-12 perc alatt süssük készre, ne tovább. Ha már kezd barnulni a széle, vehetjük ki.
5. Ha kihűlt, a krátert töltsük meg citromkrémmel és nyammm, kész is.:)


Lemon-poppyseed thumbprint cookie

Really soft, melting-in-mouth cookie. Poppyseed and lemon curd is a killer combo,a must have cookie. 

Ingredients:
makes 15 cookies

110g cream cheese ( such as Philadelphia)
70g butter, softened
80g icing sugar
vanilla extract
1/4 tsp baking soda
170g plain flour
30g ground poppyseed
grated zest of 1 lemon

For the filling: 
lemon curd

Method:
1. Preheat the oven to 180 degrees ( C) and line a large baking tray with baking parchment.
2. Mix the dry ingredients in a bowl: flour, poppyseed, lemon zest, baking soda.
3. Mix the cream cheese with butter, vanilla and icing sugar. Add the dry ingredients and mix until it forms a soft ball. Wrap in cling film and refrigerate for half an hour.
4. Roll the dough into little balls, place them on the baking tray and press our thumbprint in the middle of the cookies forming a hole.
5. Bake them for 10-12 mins, not longer. Place them on a wire rack to cool.
6. Put a spoonful of lemon curd in the middle of each cookie.



9 comments:

  1. Ha mák - akkor bármikor, bármennyi, bármilyen formában - főleg ilyen csinosban.

    ReplyDelete
  2. ez jól hangzik, főleg ha puha, ki fogom próbálni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelentem, még másnap is ugyanolyan puha :)

      Delete
  3. Szia! Vajon krémesre turmixolt túróval is működik? Zsófi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szia,szerintem igen,hiszen a turo is puhan tartja a tesztat! Majd ird meg,hogy sikerult!

      Delete
  4. Köszönöm, mindenképp lesz feedback :)

    ReplyDelete
  5. Megcsináltam. Tettem bele egy tojást mert féltem, hogy anélkül nem lesz jó. A tészta nyersen nem volt híg, sőt :) Nyomkodtam bele lyukakat is amik sütés közben szépen visszakerekedtek :P De házi lemon curddel isteni, köszi a receptetm kellemes ünnepeket! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orulok h izlett:) Igen,a lyukak suleskor kicsit eltunnek de utana amig meleg lehet alakitani :)

      Delete