Sunday, 30 June 2013

Áfonyás tejföltorta


Úgy adódott, hogy ma kétfélét is sütöttem. Kitaláltam a tejföltortát, de Zé nem volt elragadtatva az ötlettől. Ő inkább Maxi-néni ( Anyukám)féle Kráter-szeletet enne. Jó, legyen. Felhívtam Anyut, bediktálta a receptet, elkészítettem, de nem hagyott nyugodni a tejföltorta, csak megcsináltam azt is. Igaz, ez már holnapra marad, mert azért a zselatinnak nem árt egy egész éjszaka a hűtőben. Viszont nem bírtam ki, felvágtam, lefotóztam, de látszik, hogy azért még remegős. Holnapra lesz az igazi. De megkóstoltuk. Zé szerint isteni...



Hozzávalók:
18 cm-es tortához:

A piskótához:
2 tojás
40 gr liszt
40 gr cukor

A krémhez:
250 gr tejföl ( 18%-os)
150 ml tejszín
300 gr friss áfonya
6-8 dkg porcukor ( ízlés szerint több-kevesebb)
7 lap zselatin

A tetejére:
150 gr friss áfonya


Elkészítés:
1. A piskótát a szokásos módon elkészítjük, félretesszük hűlni.
2. A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük 5 percre. Kicsavarjuk, majd pici vízzel felöntve kislángon, kevergetve felolvasztjuk, pár percre félretesszük hűlni.
3. Az áfonyát megmossuk, leszárazzuk, botmixerrel pürésítjük, félretesszük.
4. A tejszínt kemény habbá verjük majd hozzákeverjük kézi habverővel a tejfölt, porcukrot, áfonyapürét. Ekkor kóstoljuk meg, ha nem elég édes, még adjunk hozzá cukrot. 
5. A krémből vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit és keverjük el a zselatinnal majd adjuk a krémhez és alaposan keverjük el.
6. Öntsük a krémet a kihűlt piskótaalapra és egy éjszakára de min. 4-5 órára tegyük hűtőbe.
Tetejét friss áfonyaszemekkel rakjuk ki.

Tipp: próbáljuk ki eperrel, málnával, szederrel, ami épp olcsó és elérhető.




2 comments:

  1. Szia! Nagyon tetszik a recept! Lapzselatin helyett lehet-e sima étkezési zselatint használni?

    ReplyDelete
  2. A mértékegységváltód szerintem választ is adott a kérdésemre! Zseniális! Köszi!

    ReplyDelete